Холестеролът ни убива бавно и прикрито 06.04 | 17:00
Преобладава в свинското, маслото и яйцата

Според специалистите холестеролът е изключително опасен за здравето ни. Ако прекалим с консумацията му, можем дори да си причиним смърт. И най-лошото е, че може дори да не подозираме каква опасност ни грози. Лекарите съветват да го изследваме поне веднъж годишно и припомянт, че стойността му може да е извън нормалните за организма граници, без да имаме каквито и да е оплаквания.
Те припомянт, че богати на холестерол са именно свинското месо, маслото и яйцата. Последните ще бъдат масово консумирани от нас, потребителите на предстоящите великденски празници. Затова преди да започнете да преяждате с месо и яйца на Великден, проверете колко ви е холестеролът.
Наричат холестерола "тихият убиец" – внезапно получаваш инсулт или инфаркт и едва тогава разбираш, че холестеролът ти е висок. Той е бяло мазно вещество в кръвта. Специални рецептори го улавят и вкарват в клетките за преработка. Колкото са по-изразени и колкото повече преработват, толкова по-ниско е нивото на холестерола в кръвта.
Обикновено стойностите му се влияят и от генни дадености. Има слаби хора с висок холестерол и пълни с нормален. "Свинското е с по-високо съдържание на такива съставки мазнини. В маслото и в жълтъка има много високо ниво на холестерол", обяснява д-р Александър Койчев. По думите му за хората в диапазона от 20 до 50-годишна възраст нормалните нива са между 5 и 5.6 милимола на литър, информира bTV.
Водещи
-
Затоплянето е много бързо: Може да се стигне до най-жестокото измиране в историята на Земята
За това предупреди д-р Валентин Симеонов, учен от Института по технологии в Лозана, Швейцария
02.08 | 12:20
Най-четени
-
Протест затваря пътя към ГКПП "Маказа"
Призовават се гражданите, планиращи пътуване към Гърция в този ден и часови диапазон, да...
02.08 | 09:45
-
12 гръцки плажа загубиха своя "Син флаг"
На Халкидики разчистват плажовете от неправомерно поставени частни чадъри
02.08 | 10:40