Хората с рецептурни книжки пак ще получават лекарствата си без рецепта 11.12 | 20:09

НЗОК удължи валидността на протоколите и рецептите им

От iNews.bg

Заради CОVID пандемията НЗОК е удължила, както в началото на кризата, сроковете на протоколите и рецептите за лекарства на хронично болните, предаде БНТ.

В началото на следващата година НЗОК ще инициира кръгла маса за подходи, които да разрешат проблемите и на пациенти с редки заболявания, чието лечение касата не реинбурсира. Това каза проф. Петко Салчев, управител на Здравната каса в студиото на БНТ.

Проф. Салчев беше категоричен, че парите, които Здравната каса дължи на личните лекари, ще бъдат изплатени във вторник за ноември и декември.

На 18 декември ще бъдат изплатени допълнителните средства на болничните заведения, които не са достигнали необходимия минимум от дейности.

По отношение на мерките за подпомагане на медиците, проф. Салчев заяви, че за договореното допълнително заплащане по 1000 лева ще се търсят начини то да продължи и след Нова година.

Управителят на НЗОК се защити срещу упреците на Лекарския съюз за мудната работа на администрацията, която бави плащанията на лекарите като подчерта, че процедурата включва и други длъжностни лица, например Надзорния съвет.

Най-четени