ШОК: Оцветителите в храната ни правят агресивни 28.11 | 11:58
Най-застрашени са децата

Оцветителите, които се използват в храните у нас, са разрешени за употреба в ЕС.
Това са съставки от естествен и изкуствен произход, които се ползват за оцветяване. Дали е правилно, или не, е друг въпрос. Но според Европейската комисия е безопасно. Това обясни пред "Телеграф" Асен Ненов - експерт по храните.
Той стана известен с твърдението, че се ползват бръмбари за оцветители в луканките. Ненков обаче обясни, че е бил цитиран неправилно. "В най-различни продукти се използват тези оцветители. Трябва да се види конкретният продукт, за да се каже дали е вложено, или не. Оцветителите, за които се смята, че предизвикват хиперактивност, са азобагрилата", поясни експертът.
"В Европа има натиск за преосмисляне на влагането на азобагрилата, особено в продукти за деца като дъвки, сокове, бонбонки и др. Има зелено, червено оцветяване с азобагрила", добави той. Ненов посъветва потребителите внимателно да четат етикетите.
Според него понякога има кампании, които преекспонират злокобни неща, които невинаги са верни. Така например не всички Е-та са толкова опасни.
"Проблемът е основно в имитиращите продукти. Това са ерзац продукти, които имитират някакви други храни. Човек се заблуждава, че това е нещо, което може да приема като храна", посочи експертът.
По същия начин безалкохолните и газираните напитки съдържат само вода, оцветител, подсладител и аромат и в тях всъщност няма нищо естествено. Добрата новина е, че има потребители, които все по-активно търсят информация за храната. Интернет и социалните мрежи улесняват процеса.
Водещи
-
Израел нанасе нови удари по Техеран
Убити са още трима ирански ядрени учени, с което общият им брой достигна девет
14.06 | 18:00
-
Българин е открит мъртъв в каравана в Серес
Най-вероятно е убит, посочват от гръцката полиция
14.06 | 17:40
-
19-годишна криминално проявена блъсна дете в инвалидна количка във Велинград
Тя се опитала да избяга
14.06 | 17:20
Най-четени
-
Само за 5 г.: Близо 800 старци са намерили смъртта си в домовете на ужаите в с. Ягода
От началото на 2025 г. до извеждането на хората от домовете през миналата седмица са починали...
14.06 | 11:00
-
Проф. Габровски: Зад скандалите с нелегални хосписи стои дълбок социален и медицински проблем
Застаряващото население, масовата емиграция и катастрофалният недостиг на медицински кадри...
14.06 | 12:40
-
Как доматите от 1,30 лв. стават 4 лв. от градината до магазина
Зеленчукопроизводители настояват на пазара да няма вносните стоки в периода, когато има свежа...
14.06 | 13:20