Шоколадът е по-полезен от някои плодове 07.02 | 12:30
Черният шоколад предпазвал от сърдечно-съдови заболявания и рак

Учени са установили, че шоколадът съдържа много повече полезни вещества от някои плодове, съобщава британският вестник Sun.
В изследване, направено от центъра за здравословно хранене на Hershey, се установило, че натуралният черен шоколад съдържа огромни количества антиоксиданти и полифеноли, които предпазват тялото от сърдечни-съдови заболявания и рак.
Дебра Милър, главният ръководител на изследването, казва, че след това проучване, трябва да обявим шоколада за "супер храна”.
"Какаовите семена трябва да бъдат смятани за "супер плодове", а продуктите, създадени от какаови семена като какаото на прах и черният шоколад - за "супер храни", добавя тя.
С термина "супер храни" се означават продукти, които имат високо съдържание на антиоксиданти.
Антиоксидантите са група биохимични вещества, които действат благоприятно и отпускащо върху човешкия организъм. Основното им свойство е унищожаването на свободните радикали в организма.
Наличието на свободни радикали спомага за възникването на белодробни, сърдечно-съдови и неопластични заболявания. Смята се, че във всяка клетка на тялото ежедневно се произвеждат около 10 хиляди свободни радикала. Те присъстват нормално и в нашия организъм, като всеки един от тях съществува в продължение само на малка част от секундата, но уврежданията, които оставя след себе си, са необратими.
Тези частици водят до увреждане на клетъчните мембрани, молекулите на ДНК, като се превръщат в основна причина за процеса на стареене на клетката.
Антиоксидантите не само унищожават свободните радикали, но и подобряват физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии, токсични вещества и подобряват имунната система.
Хора, в менюто на които често присъстват храни, богати на антиоксиданти, по-рядко боледуват и имат относително добри съпротивителни сили, т. е. консумацията на такива здравословни и питателни продукти е най-добрата превантивна мярка срещу действието на опасните частици.
Учените направили съпоставка между полезните вещества, които се съдържат в една порция черен шоколад, какао, топъл шоколад, плодов сок, боровинки и нарове. Те установили, че черният шоколад и какаото съдържат много по-голямо количество антиоксиданти и флавоноиди, отколкото всички други, изследвани продукти.
Флавоноиди са природни полифеноли, които имат способността да укрепват стената на капилярите. Повечето флавоноиди функционират в човешкото тяло като.антиоксиданти. В това си качество те спомагат за неутрализиране високо реактивни съединения на кислорода и предотвратяват разрушаването на клетките.
Водещи
-
В Париж започва 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО
Тя е под българско председателство
06.07 | 11:20
-
Илон Мъск обяви създаването на нова "Американска партия"
Той заяви, че целта е да върне свободата
06.07 | 10:20
Най-четени
-
Напусналият ПП Димитър Шалъфов описа поетапно корупциония скандал
Преди дни общинският съветник заедно с още трима свои колеги обвиниха партията в корупционни...
06.07 | 10:00
-
Трафикът по границите с Турция, Гърция и Румъния
Движението към съседните ни страни е интензивно
06.07 | 09:45