Ще има пари за лекарства за онкоболните 03.10 | 09:04

Дянков да каже къде изчезнаха 1,5 млрд. лв., призова шефката на НЗОК

От Десислава Маданска

В бюджета за 2014 г. ще има достатъчно средства за лекарствата на онкоболните. Това заяви управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова пред Нова телевизия.

"Здравната каса е финансова институция и бюджетът ѝ е фиксиран от парламента. Когато влизат нови диагнози и препарати, понякога парите не достигат. А и някой прибра 1,5 млрд. лв. Някой трябва да каже къде отидоха тези пари, защото това са парите от нашите вноски", заяви шефката на касата.

Тя изрази надежда, че случаят ще бъде разглеждан от прокуратурата.

Според нея парите трябва да бъдат върнати, а бившият финансов министър от кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков – да бъде извикан и да даде обяснение.

Тодорова припомни, че Дянков е бил разпитван по случая от депутатите във времето, отделено за парламентарен контрол, но отказал да даде обяснения къде са изчезнали тези средства.

"Това ме кара да мисля, че тези пари не са отишли за здраве", посочи тя.

Шефката на касата бе категорична, че догодина всичко с медикаментите ще бъде наред, като ще бъде въведен много по-строг контрол.

Проблем можело да има едва при промяна на нормативната наредба и навлизането на нови и нови лекарства. Според нея фондът няма достатъчно възможност да поеме толкова скъпоструващи лекарства.

Водещи

Най-четени