Ще се натъпчем ли яко на Коледа? 28.11 | 11:53

Експертите предупреждават, че преяждането след постите може да доведе до натравяне

От Теодора Кокаланова

Безспорно всеки обича да си похапва. Когато обаче това любимо занимание прекрачи нормалните граници, може да се превърне в изключително опасно за здравето ни. Броени дни остават до така чаканите с нетърпение от всички нас коледни и новогодишни празници. Идва времето за подаръци, за споделени семейни изживявания. Но това не е всичко?!

Приятните семейни срещи са свързани с продължително стоене на трапезата и похапване. За тези обаче, които са избрали да постят и не само за тях, това може да има неприятни последствия. Експертите са категорични, че преяждането след постите може да доведе до натравяне. 

"Не яжте, сякаш храната свършва", посъветва диетологът Енджи Касабие. По думите ѝ има опасност от здравословни проблеми след постите. Причината е, че хората се отпускат след продължителното ограничение и си хапват месо в изобилие.

"Това обаче може да доведе до тежест и дори до натравяне", предупреди Касабие. Според нея много хора бъркат постите с диетата и желаят да ослабнат. "Хората гледат да се заситят с много хляб. Добре е да приемат и други храни – спанак, леща, броколи, тиква", подчерта диетологът. 

По думите ѝ в диетата трябва непременно да има вкусна храна, която не бива да се приема разделно, съобщи TV7. "Трябва да променим и начина си на хранене, като хапваме през целия ден", категорична е тя. Касабие е убедена, че по този начин няма да преяждаме вечерта. Тя препоръча и да се пие повече вода.

 

 

Водещи

Най-четени