"Добрият" холестерол предпазва от Алцхаймер 15.12 | 13:30

Високите нива на липопротеина намалявали риска от заболяването с 60%

От Георги Георгиев

Високите нива на "добрия" холестерол са от полза не само за сърцето, но и осигуряват защита срещу болестта на Алцхаймер, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско изследване, обхванало 1130 души.

Специалисти от Колумбийския университет в Ню Йорк са установили, че за хората над 65-годишна възраст с най-високи нива на липопротеина с висока плътност, известен като "добър" холестерол, рискът да развият болестта на Алцхаймер е с 60% по-малък, отколкото за хората с най-ниски нива.

Авторите на проучването са установили, че за благоприятния ефект няма значение дали при хората нивата на "добрия" холестерол са повишени по естествен начин, или в резултат на употребата на статини.

Изследването насочва към потенциални методи за превенция на нелечимото невродегенаритивно заболяване, което засяга 26 милиона души по света.

"Повишавайки нивата на липопротеина с висока плътност може да се намали честотата на заболяванията от Алцхаймер сред населението", казва д-р Кристиане Райц от изследователския екип.

Водещи

Най-четени