Епидемията от СПИН може да бъде овладяна до 2030 г. 19.11 | 22:03

В следващите 5 години може да бъде предотвратена смъртта на 21 млн. души

От Цанка Донкова

Според нов доклад на ООН борбата със СПИН в последно време значително е напредва. Например в следващите 5 години може да бъде предотвратена смъртта на 21 млн. души по света и епидемията от ХИЕ да бъде напълно овладяна през 2030 г.

За да се постигне това обаче са поставени няколко цели. Така например до към 2020г. Трябва да е постигната формулата "90-90-90″. Това означава 90% от заразените с ХИВ да знаят, че са заразени, 90 % от серопозитивните да се лекуват, а 90 % от лекуваните да бъдат изчистени от вируса. За 2030 година тази формула се увеличава на "95-95-95″.

Според генералния директор на програмата на ООН за борба с ХИВ и СПИН Майкъл Сидибе трябва да се обърне внимание на страните, които са най-засегнати от болестта.

"Имаме 5 години, за да успеем или да се провалим в ограничаването на епидемията", посочи той. По думите му усилията трябва да са концентрирани в градовете и общностите, където вирусът е най-разпространен.

Това означава специално внимание на около 30 държави, където са съсредоточени 89 процента от новозаразените в световен мащаб. В тези страни трябва да се създаде пълна мобилизация на хората, институциите и стратегическите международни партньори, се посочва в доклада на ООН.

"Целта ни е да намалим броя на заразените годишно със СПИН с повече от 75%, без да има каквато и да е дискриминация. Достигането до целта ще означава, че броят на новозаразените ще намалее с близо 28 млн. души до 2030 г.

До юни 2014 г. 13, 6 млн. души са получили лечение, което според ООН е голяма крачка напред и възможно до 2015 г. техният брой да достигне до 15 млн. души. Но въпреки това има още дълъг път да се извърви, за да се увеличи броят им. Също така усилията трябва да бъдат насочени най-вече към децата, които страдат от болестта.

Водещи

Най-четени