"Калифорния", "Тексас" и "Масачузетс" ще натръшкат на легло българина 19.09 | 21:05

Грипният сезон наближава

От Цанка Донкова

След броени дни настъпва астрономическата есен, а щом времето позахладнее се сещаме за кихане, кашляне, течащ нос и въобще за болести.

Тази година не прави изключение, но се оказва, че грипове с имена на американски щати ще ни разболяват. Очаква се отново да циркулира пандемичния грипен вирус, който стана известен като свински грип или "Калифорния". Другите два вируса, които вероятно ще ни разболяват този сезон, са "Тексас" и "Масачузетс", съобщават от Регионалната здравна инспекция във Варна.

Грипът е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с рязко изразена интоксикация-висока температура, главоболие, силни мускулни болки и катарално възпаление на горни дихателни пътищa. Грипът е една от най-контагиозните инфекции, което се обуславя от краткия инкубационен период, въздушно-капковия механизъм на предаване и високата възприемчивост на населението.

През есенно-зимния период грипът е най-тежката остра вирусна инфекция, протича с голям брой усложнения при ненавременно започнато лечение. Обичайно броят на заболелети нараства към края на годината и началото на следващата. Световната здравна организация вече съобщи кои точно вируси ще ни атакуват през зимата на 2014/2015г.

Имунизациите са най-ефективният метод за предпазване от инфекцията, съобщават още от РЗИ. Най-подходящи за поставяне на противогрипна ваксина са октомври и ноември, защото са необходими 20 дни за изработване на имунитет, допълва регионалният сайт Varnautre.bg.

Водещи

Най-четени