„Не сипвайте сол в здравето си!” в Стара Загора 06.04 | 07:51

Кампанията има за цел да информира населението за риска от повишената употреба на готварската сол

От Кремена Бедерева

Стара Загора се включва в национална кампания под мотото "Не сипвайте сол в здравето си!”, която има за цел да информира населението за риска от повишената употреба на готварската сол. Това съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

Днес - 6 април, на площада пред Община Стара Загора от 16.00 до 18.00 часа ще бъдат представени филми за ограничаване на консумацията на готварска сол в дома, в заведенията за обществено хранене, както и как да направим информиран избор за храната, която купуваме, ще се разпространяват листовки и брошури, съдържащи информация относно рисковете и последствията от прекомерната употребата на готварска сол, практически съвети за съдържанието на сол в продуктите, които пазаруваме и как да ограничим приема на сол при хранене в дома и в заведенията за хранене и развлечения.

Събитието се организира от Министерството на здравеопазването, община Стара Загора и Регионална здравна инспекция - Стара Загора.

Националните проучвания на храненето показват, че в България консумацията на сол достига средно до 10–14 грама на ден, което е два пъти повече от горната граница за безопасен прием, определена на 5 грама дневно. Това ни нарежда на второ място в света по консумация на сол.

Повече от 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане, а България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания. Според специалистите на високото кръвно налягане се дължат 62% от мозъчните инсулти и 49% от исхемичната болест на сърцето.

При висок прием на сол бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, свързва се с повече вода и увеличава кръвния обем. Това води до повишаване на кръвното налягане.

Високото кръвно налягане има много сериозни последствия за здравето, като може да доведе до: мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт; аневризма; сърдечна недостатъчност; нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания, образуване на бъбречни камъни; сърдечносъдови проблеми при хора с диабет.

Водещи

Най-четени