„Проба-грешка“ с пръстовия идентификатор: Блокира и в Русе 03.11 | 16:04

Сривът в системата е първият в университетската болница от началото на теста

От iNews.bg

Няма и два часа, след като Националната здравноосигурителна (НЗОК) обяви, че повредата в сървъра на системата за пръстова идентификация е отстранена и тя отново работи, от Русе дойде новината, че и там регистрационната система в болниците е блокирала. Оказва се обаче, че техническият проблем в УМБАЛ-Русе се е появил в около 9.00 часа сутринта, когато от касата вече твърдяха, че всичко вече е ОК.

Любопитното в случая е, че сривът в новата регистрационна система на русенската университетска болница се случва за първи път от месец юли насам, когато бе приложен пилотният проект на здравната каса за пръстова идентификация на пациентите. Затова всички останали изненадани, когато днес системата внезапно отказала регистрация на пациенти и медицински събития.

Все пак един час по-късно проблемът бил решен и системата възстановила работата си, увериха от лечебното заведение.

До момента в УМБАЛ-Русе са били регистрирани 4279 пациенти и 9629 събития за медицинските дейности. За периода от началото на август досега едва трима души са отказали регистрация чрез пръстовия идентификатор. На територията на лечебното заведение в Русе функционират 23 четци за пръстов идентификатор.

Водещи

Най-четени