"Шейново" и "Пирогов" са направили пропуски, довели до смъртта на родилка 11.11 | 15:15

Случаят с 19-годишната Деяна Георгиева е повече от скандален

От Ивайло Ачев

Две от най-посещаваните и известни болници в България - САГБАЛ "Шейново” и УМБАЛСМ "Пирогов”, ще бъдат санкционирани за смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева. Това сочат резултатите от проверката на ИА "Медицински одит” (ИАМО).

Проверката беше назначена на 31 октомври и обхвана четирите болници, в които младата жена е била лекувана - САГБАЛ "Шейново”, СБАЛИБП "Проф. Иван Киров”, УМБАЛСМ "Пирогов” и УМБАЛ "Александровска”. Според доклада има пропуски в извършеното лечение. От болница "Шейново” пациентката е изписана недолекувана, без ясна диагноза, не са направени всички нужни изследвания, показват заключенията на ИАМО. В "Пирогов” на родилката не е извършена спешна операция (лапаротомия), каквато е налагало състоянието й – тежък патологичен процес в коремната кухина, сочат констатациите на ИАМО.

Деяна Георгиева се разделя с този свят на 24 октомври тази година след низ от потресаващи обстоятелства. На 12 септември Деяна отива в САГБАЛ "Шейново", за да роди първата си рожба, разказват близките ѝ в предаването "Горещо" на Нова телевизия. Тя иска да роди по естествен път, но лекарите казват, че трябва да се направи секцио. Деяна обаче не е платила за избор на екип, което, по думите на майка ѝ и баба ѝ, води до забавяне на операцията.

Родилката е изписана на третия ден след интервенцията, но се получават усложнения - вдига температура, има разстройство. Близките ѝ я закарват в "Шейново", където остава за една нощ, а после е изписана като "клинично здрава", но я изпращат в Инфекциозна болница, където да ѝ направят изследвания. В Инфекциозна болница установяват, че на Деяна трябва да се направи спешна операция, като за целта е пратена в "Пирогов". Там обаче казват, че не приемат пациент без точна диагноза. След размяна на уточнения родилката е оперирана, но само след няколко дни бъберците ѝ отказват и следва нова операция в Александровска болница. Лекарите там обаче казват, че няма надежда.

Според медицинското заключение най-вероятната причина за смъртта на Деяна Георгиева е анаеробен сепсис.

Заради трагичния случай близките на Деяна организират протест срещу лекарската небрежност, като е създадена група във Facebook. Протестът ще се състои в неделя (13.11.11) сутринта от 10:00 пред Народното събрание.

Водещи

Най-четени