1200 жалби срещу лекари за една година 16.08 | 12:11

Около 75% от тях засягат качеството на медицинската помощ

От Кремена Бедерева

За година и половина в Изпълнителната агенция "Медицински одит” са постъпили над 1200 жалби, около 75% от тях засягат качеството на медицинската помощ. Това каза по бТВ доц. Златица Петрова, директор на Изпълнителна агенция "Медицински одит".

"Това са всички онези елементи, които са свързани с достъпа, с разкарването между отделни болници, с достатъчността на обема приложени диагностично лечебни методи, или със своевременността на оказаната медицинска помощ”, обясни доц. Петрова.

"В тази статистика има и лекарски грешки, но законът и институцията, която аз оглавявам в случая е административно-наказателна отговорност. Ние наказваме само административно”, каза още шефката на ИАМО.

"8% от тези 73% жалби са свързани с лекарските грешки”, посочи тя. Това означава, че при между 15 и 22 случая има съмнения за лекарска грешка. "Предпочитаме да говорим за медицински грешки, защото когато се говори за лекарски грешки, трябва да има доказана персонална вина”, каза тя.

За голяма част за случаите сме уведомили прокуратурата и Българския лекарски съюз, който също има отношение, каза шефката на ИАМО, пише още здравният портал hospital.

ИАМО може да помогне дотолкова, че да насочи вниманието, но оттук нататък проблемът е съдебно медицинската експертиза, допълни тя. ИАМО може да наложи само административни наказания, които са от 500 до 2000 лв.

Според доц. Петрова е добре административната санкция да бъде повишена, въпреки че глобите и санкциите нямат толкова голям възпитателен ефект, колкото наказателната отговорност.

Според нея не трябва да се съсредоточаваме само върху глобите и санкциите, а върху условията за дискусии, които допусканите лекарски грешки създават – защо дадена грешка е допусната и какво трябва да се направи, за да се предотврати друга подобна.

Водещи

Най-четени