376 софиянци си направиха профилактични прегледи на бял дроб 04.02 | 09:15

Инициативата е част от проекта „Грижа за белодробното здраве на столичани“

От iNews.bg

Столичната община съвместно със Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробните болести" и д-р София Ангелова реализира скринингови профилактични прегледи на бял дроб на жителите на столицата. В инициативата участваха екип на Втора градска болница и Института за здравно образование. "Убедена съм, че тази кампания има за цел превенция и това е от изключително значение за здравето", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Прегледани са общо 376, от тях с патология – 342, със съмнения за злокачествено заболяване и насочени за последващо лечение са 17. Без патология – 34 души.

Столичната община през последните години има устойчива политика за подкрепа на програми за скрининг с цел превенция. Програмата за изследване на бял дроб е една от тях. Програмата продължава и през тази година.

Направени са профилактични прегледи на бял дроб на жителите на столицата. Прегледите включват спирометрия и флуорографско изследване, извършено от флуорограф на Втора МБАЛ.

Резултатите от проект "Грижа за белодробното здраве на столичани" бяха отчетени на безплатен концерт с подкрепата на театър "София" и с участието на Кристина и Михаил Белчеви, Хайгашот Агасян, Джина Иванова, Христиана Луизо, Натали Ангелова и детска вокална група "Кристални гласчета".

Водещи

Най-четени