5 ползи от консумацията на нар 07.10 | 18:45

Този плод има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които подпомагат сърдечно-съдовата система, мозъка и кожата

От iNews

Нарът е един от най-древните и ценени плодове в човешката история. Наричан още "райски плод", той се отличава не само със своя свеж и сладък вкус, но и с невероятните си здравословни свойства. Ето пет от най-значимите ползи, които консумацията на нар може да донесе за вашето здраве.

1. Мощен антиоксидант

Нарът е изключително богат на антиоксиданти, особено на полифеноли и флавоноиди, които помагат за неутрализирането на свободните радикали в тялото. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят клетъчно увреждане и да доведат до стареене и развитието на различни заболявания, включително рак. Антиоксидантите в нара защитават клетките и тъканите, като забавят стареенето и намаляват риска от хронични заболявания.

2. Подпомага здравето на сърцето

Консумацията на нар може значително да подобри здравето на сърцето. Изследвания показват, че редовното пиене на сок от нар може да помогне за понижаване на кръвното налягане, намаляване на холестерола и предотвратяване на натрупването на плаки в артериите. Полифенолите в нара стимулират производството на азотен оксид, който помага за разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на притока на кръв, което намалява риска от инфаркти и инсулти.

3. Противовъзпалителни свойства

Нарът е известен със своите силни противовъзпалителни свойства. Възпалението е основната причина за много хронични заболявания като диабет, артрит и сърдечно-съдови заболявания. Консумацията на нар или неговия сок може да намали нивата на възпалителните маркери в организма. Това прави нара отличен избор за хора, които искат да контролират или предотвратят възпалителни процеси в тялото.

4. Подобряване на паметта и мозъчната функция

Няколко проучвания сочат, че нарът може да има положително въздействие върху когнитивната функция и паметта. Едно изследване установява, че редовното пиене на сок от нар подобрява паметта при възрастни хора. Освен това, антиоксидантите в нара могат да защитават мозъка от оксидативен стрес, който е основен фактор за когнитивния упадък и заболявания като Алцхаймер.

5. Ползи за кожата

Нарът е не само полезен за вътрешното здраве, но и има забележителни ползи за кожата. Витамините C и E, както и антиоксидантите, съдържащи се в плода, помагат за подобряване на текстурата на кожата, намаляват възпаленията и ускоряват процесите на регенерация на кожните клетки. Екстрактът от нар често се използва в козметични продукти заради неговите подхранващи и защитни свойства, които могат да забавят стареенето на кожата и да подобрят нейния здравословен вид.

 

 

 

Водещи

Най-четени