7 трика срещу настинка 12.03 | 19:51

Вижте как да се възстановите по-бързо през зимата

От iNews.bg

Зимата може и да е към края си, но рискът от простудни заболявания си остава висок. Освен лекарства и витамини, е добре да отделите време и да се погрижите за цялото си тяло. А защо да не използвате времето вкъщи и за малко релаксация? Предлагаме ви няколко съвета за по-бързо оздравяване.

 

  1. Отидете на лекар. В повечето случай, ако е само настинка, предпочитаме да се лекуваме в къщи с традиционни методи. Но това често води до сериозни усложнения, затова е по-добре да се консултирате с лекар.

  2. Топли напитки. Чудите ли се, защо толкова помагат при настинка? Отговорът е лесен – защото затоплят тялото отвътре и облекчават симптомите. В тези случаи са подходящи всички видове чай, а за да усилите действието му, добавете парче лимон и лъжичка мед. Те са богати на витамин С и антиоксиданти.

  3. Течности и витамини. И двете са важни за бързото възстановяване, защото помагат на тялото да се справи с бактериите и вирусите. Най-добрият вариант е да пиете фрешове, които са богати на полезни микроелементи. Водата и прясното мляко също са добър вариант, но ги приемайте леко затоплени.

  4. Спете повече. Сънят е особено важен при болестни състояния, защото тялото се нуждае от повече енергия. Останете няколко дни в леглото, дори и да сте спали нормално през нощта. Така ще възстановите силите си по-бързо.

  5. Домашна хидротерапия. Хремата е един от основните симптоми при настинка и грип. За да я облекчите, си правете инхалация няколко пъти на ден – вдишайте дълбоко над купа с гореща вода, като покривате главата си с хавлиена кърпа. Добре е да потопите краката си в гореща вода, за да се затопли цялото тяло.

  6. Здравословна храна. В този период е препоръчително да консумирате топла и лесна за преглъщане храна, като пишка или зеленчукова супа. Добавете в менюто си пресен чесън или лук – те имат силни антиоксидантни свойства и ще помогнат на тялото да се възстанови по-бързо. Пресните плодове и зеленчуци също трябва да присъстват в менюто ви.

  7. Време за себе си. Щом се налага да прекарате няколко дни в леглото, нека поне да ви бъде приятно – вземете си хубава книга, изгледайте филм или сериал, за който нямате време, слушайте любимата си музика.   

Водещи

Най-четени