Европейският съд узакони данъка върху CO2 от самолетите 22.12 | 10:22

САЩ изрази разочарование от решението

От Ивайло Ачев

Европейският съд официално одобри включването на авиоиндустрията в Европейската схема за търговия с вредни емисии (ETS), става ясно от съобщение на сайта на съда.

Присъдата означава, че от 1 януари 2012 година всички самолети, които летят от и до страна-членка на Европейския съюз, ще трябва да плащат за отделените въглеродни емисии.

Решението е истински шок за Съединените щати, но далеч не е неочаквано. Още в началото на този месец един от Генералните адвокати на съда даде мнение, че включването на авиационния сектор ще бъде факт.

Вашингтон вече потвърди, че не е съгласен с решението, като за пореден път изтъкна, че този въпрос е от компетенцията на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО). САЩ смята, че ЕС не може едностранно да взима решение по такъв въпрос и вече готви ответен удар.

Включването на авиационната индустрия в ETS ще струва на самолетните компании около 220 млрд. евро до 2020 година. По оценки на Европейската комисия въздушният транспорт е отговорен за около 3 процента от емисиите на парникови газове.

Водещи

Най-четени