Нов закон спира бизнеса с ВЕИ? 15.04 | 12:27

Оказва се, че административните правила стават твърде сложни

От Елица Елефтерова

До две-три години бизнесът с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) у нас ще приключи. Такова мнение изрази на форум в София Костадинка Тодорова, председател на Българската асоциация за устойчива енергия.

Причината за това според нея е новият закон за ВЕИ.

Редът, по който ще се кандидатства за присъединяване към електрическата мрежа, е прекалено сложен, казва Тодорова.

Процедурата ще започва от 30 юни на всяка следваща година до изчерпване на мощностите. Тези мощности обаче могат да се изчерпят за два дни и цялата година след това няма да се приемат заявления, а направо ще се излиза с решение и ще се чака следващата година.

"В този смисъл проблемът е в административните правила и процедури. Те са толкова засилени отгоре надолу, че просто бизнесът спира", смята Костадинка Тодорова.

Освен това в закона има и текст, който казва, че когато се изпълнят индикативните цели на България, т.е.16% от енергията да се произвежда от ВЕИ, или когато се докладва, че квотите са изпълнени, се приключва с проектите.

"Като го свържете това с доклада, който беше публикуван тази година, че вече сме произвели над 15% енергия от ВЕИ, излиза че имаме по-малко от 1%, който да допълним", каза Тодорова.

Синхронизиран ли е този закон с европейските изисквания и да очаква ли страната ни санкции?

Водещи

Най-четени