Автомобилите в Боливия спряха за ден 05.09 | 11:32

Правителството проведе Ден без автомобили

От Елена Коцева

Властите в Боливия за първи път организираха ден без автомобили.

Вчера в южноамериканската държава беше в сила забрана за използване на автомобили в големите градове на страната. Акцията се проведе като Ден на пешеходеца, съобщи БиБиСи.

Забраната важеше не само за частните автомобили, но и за обществения транспорт.

Идеята на правителството на Боливия е по този начин да привлече вниманието на обществеността към проблемите на околната среда и опазването на природата.

Първият в историята на Боливия ден без автомобили премина на фона на нарастващото недоволство към президента Ево Моралес заради строителството на автомагистрали в тропическите гори на Амазонка

Денят без автомобили е ежегодна международна кампания, по време на която централните зони в много градове се затварят за автомобилно движение.

Идеята за провеждане на такъв ден произлиза от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г.

В момента традиционно той се провежда в Европа на 22 септември. Кампанията цели намаляване на шума е вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове.

Целите са да се формира екологосъобразно мислене, а също така и начин на живот сред европейските граждани. В този ден се агитира за използването на алтернативните начини на транспорт в големите градове, вкл. по-широкото използване на обществения транспорт.

Водещи

Най-четени