Аномалия в Арктика е причината за топлата зима 24.02 | 10:45

Изследователите са очаквали обаче точно обратното

От iNews.bg

Метеоролозите обясниха необичайно топлата зима в много страни по света.

Причината за необичайно топлата зима в Русия, както и в Европа и САЩ, е необичайната ситуация в Арктика. За това разказаха метеоролозите от Weather Underground и Weather Tiger LLC пред Агенция "Блумбърг", предаде БГНЕС.

Те разказаха за изключително стабилен район с ниско налягане над Северния полюс. Обикновено ветровете "изпращат" студения въздух на юг през зимните месеци. Поради устойчиво ниското налягане тази зима студените ветрове буквално са били "заключени" на едно място, циркулирайки над самия Северен полюс на Земята.

Тази ситуация доведе до факта, че в САЩ температурата беше 3 градуса над средната. Според местните метеоролози, ако сегашното състояние на нещата продължи до края на месеца, то тази зима ще бъде най-топлата в Съединените щати през последните 141 години.

Отбелязва се, че подобна ситуация се е наблюдавала в по-голямата част от Русия, както и в части от Европа и Източна Канада, съобщава РИА "Новости".

Изследователите са били сигурни, че тази зима ще бъде по-студена от предишната, но не са очаквали, че ниското налягане над Арктика ще се задържи толкова дълго.

Според медиите учените все още не са разбрали какво е причинило аномалията през тази зима.

Най-четени