Биопроизводството се разраства, 40% ръст на площите за година 29.06 | 14:49

Биофермерите вече са 4800, а продукцията - над 38 000 тона

От iNews.bg

В последните пет години у нас се очертава трайна тенденция за ежегодно повишаване на площите за биологично производство и на сертифицираните екологично чисти райони. През 2014 г. общите площи с биокултури са 74 351 хектара, което е с около 40% повече спрямо предходната година. Трайно нараства и процентът на езмеделските земи, включени в система на контрол от използваните земеделски площи за страната - от 0,5 % за 2010 г. те достига до 1,5 % за 2014 г. Последната година общото производство на биологична растителна продукция у нас е над 38 000 тона.

Все повече земеделски производители се насочват към това производство, а потребителите търсят здравословна и незамърсена от изкуствени торове храна. Това отчете зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров при откриването на семинара "Перспективи за развитие на биологичното земеделие в страните от Югоизточна Европа”.

Към края на 2014 г. в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) са регистрирани 4 092 биологични производители, преработватели и търговци, а в края на 2015 г. операторите в системата вече са над 4 800, каза Димитров, цитиран от БГНЕС.

Той напомни, че включването в системата на контрол и сертификация за биопроизводство е доброволно, а нарастващият брой на производители, преработватели и търговци показвала, че все повече хора осъзнават ползите от него.

Основните култури, които се отглеждат в България по биологичен начин, продължават да са трайните насаждения, които са средно 65% от общо култивираните площи. Отглеждани по биологичен начин са и зърнено-житните култури – основно пшеница, ечемик и овес, както и техническите култури, сред които слънчоглед, маслодайна роза, лавандула, допълни зам.-министърът.

Друг основен сектор на биопроизводство у нас са лозарството и винопроизводството. Секторът на биоживотновъдство в България също бележи трайна тенденция на увеличение. Най-голям дял от биоживотновъдството през последната година се пада на пчелите – 18,5%, следвани от козите и овцете.

 

 

Водещи

Най-четени