Брюксел не е забранявал розовия домат "Биволско сърце" 09.08 | 14:55

Няма регламент на Европейската комисия, който да забранява производството и продажбата на български зеленчуци, заявиха от земеделското министерство

От iNews.bg

Няма регламент на Европейската комисия, който да забранява производството и продажбата на български зеленчуци, в това число и на розовия домат "Биволско сърце". Няма и съществуващ проект на регламент, който да забранява това производство. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните по повод публикации в медиите, че Брюксел се готви да забрани домати от този сорт.

През май месец 2013 г. Европейската комисия предлага за обсъждане проект на Регламент на Европейския парламент и на Съвета относно производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал. Същият е отхвърлен с огромно мнозинство от Европейския парламент на 11/03/2014 г. (650 гласа "против" регламента и само 15 "за").

Розовият домат влезе в Световна съкровищница на вкусовете

Проектът е оттеглен от Европейската комисия на 07/03/2015 г., казват от министерството. Оттам подчертават, че дори и в този проект на регламент не се съдържат разпоредби, които да забраняват достъпа до пазара на български зеленчуци, които са от семена, непреминали процедура за сертификация.

Текст в проекта от 2013 г. изрично е посочвал, че не съществува забрана за размяна на семена между лица, които не спадат към професионална категория по отношение на извършване на дейности с посевен и посадъчен материал.

В допълнение този проект на регламент е предвиждал облекчения за непрофесионалните оператори. Също така документът е давал допълнителни облекчения на производителите на домат от сорта "Биволско сърце".

Проектът на регламент не в включен в работната програма на Европейската комисия за 2016 г., като няма инициатива да бъде включен и за следващата година.

Водещи

Най-четени