България използва два пъти повече ресурси от наличните 13.10 | 16:40

Населението на ЕС е само 7% от световното, но употребява два пъти повече ресурси от средното за света, според доклад на WWF

От Любомир Тасев

Нов доклад на международната природозащитна организация WWF, който излезе днес, показва, че всички страни членки на Европейския съюз с изключение на Естония, Латвия, Финландия и Швеция, потребяват повече природни ресурси от тези, с които разполагат, съобщиха от WWF.

В ЕС живее само 7% от световното население, но то използва два пъти повече ресурси от средното за света. България консумира 1,8 пъти повече от наличното. Четири от държавите в ЕС – Дания, Белгия, Естония и Ирландия – са сред 10-те най-големи екологични потребители.

„Предизвикателството е как ще успеем да съчетаем увеличаващото се и с все по-висок жизнен стандарт население на света с ресурсите на нашата една планета. Трябва да намерим по-добри начини как да произвеждаме и използваме енергията и какво точно да потребяваме”, обясни генералният директор на WWF Джим Лийп при представянето на доклада в английския град Бристъл.

Докладът на WWF „Жива планета 2010” излиза на всеки две години и проучва състоянието на Земята. Той показва, че ако всеки човек по света живее като средния гражданин на ЕС, ще са ни необходими 2,8 планети, за да получаваме необходимите природни ресурси.

„Европейският съюз е един от най-гъсто населените и богати континенти на света, но този стандарт е за сметка на развиващите се страни и бъдещите поколения”, заяви Тони Лонг, директор на офиса по европейски политики на WWF.

В същото време докладът показва напредък във възстановяването на популациите на някои европейски видове, главно заради усилията за опазване на природата и контрола върху отпадъците през последните десетилетия. Затова пък в тропическите страни сладководните организми са намалели с близо 70% за последните 30 години - спад, какъвто не се среща при нито един друг вид.

От 1966 г. насам светът консумира повече ресурси, отколкото планетата и природата могат да предоставят и възпроизведат. В момента черпим ресурси все едно разполагаме с 1,5 планети като земята. Средният американец потребява като че ли имаме 4,5 планети. Ако продължаваме така, през 2030 г. потреблението в света ще е вече колкото за две планети Земя.

„Ръстът на населението и икономическото развитие водят до по-голяма конкуренция за ограничените ресурси на планетата. Ако Европа иска да остане водеща световна икономическа сила, тя трябва да намали зависимостта си от ресурси от други краища на света и да премине към нов модел на икономически растеж с ефективно използване на наличните ресурси”, каза още Тони Лонг.

Тази година докладът „Жива планета” на WWF излиза в навечерието на Международната конвенция по биоразнообразие, която ще се проведе от 18 до 29 октомври в японския град Нагоя. Конференцията на ООН ще покаже дали ЕС е готов да спре загубата на растителни и животински видове, не само на своя територия и да плати реалната стойност на своите потребителски навици.

Докладът „Жива планета 2010” взема предвид само държави с над 1 млн. жители и от него са изключени членовете на ЕС Люксембург, Малта и Кипър.

Водещи

Най-четени