Валежите ще спират, но рисковете от наводнения не са отминали 09.12 | 16:32

От МОСВ предупредиха, че до 13 декември ще останат критични нивата на река Тунджа

От Филипа Тодева

Валежите ще отслабват и постепенно ще спрат, но рисковете от внезапни наводнения не са отминали.

От НИМХ уточниха, че в Югоизточна България очакваното количество ще бъде между 10-15 л/кв.м., в Североизточна - до 5-10 л/кв.м.

В четвъртък и през нощта срещу петък превалявания ще има в Южна и Източна България, а в северозападната половина от страната ще остане без валежи.

Очакваното количество за дъжд е 10 л/кв.м. В петък, само в източните райони, все още е възможно да има превалявания между 2-5 л/кв.м.

Вследствие на валежите от дъжд и високата почвена влага, ще се повишават речните нива в няколко басейна. Предупреждението се отнася за реките Огоста, Искър, Янтра и Добруджанските реки от Дунавския басейн и Камчия в Черноморския басейн.

Службите следят внимателно и водосборът на р. Марица (Гуцалска, Очушница, Ибър, Стара (Костенецка), Крива, Чепинска, Тополница, Луда Яна, Стара пещерска, горно течение на р. Въча, Първенецка, Пясъчник, Чепеларска, Мулдавска, Стряма, Черкезица, Азмака, Омуровска, Мечка, Каяклийска, Текирска, Стара река, Банска, Меричлерска, Арпадере, Харманлийска, Юручка, Сазлийка, Бисерска) в Източнобеломорски басейн. Критичните нива в средното и долното течение ще се задържат до 12 декември.

До 13 декември ще са критични нивата на Тунджа след язовир Жребчево.

Остават в сила предупрежденията за водосбора на р. Арда - Текирска, Елховска, Маданска, Малка Арда, Давидковска, Чамдере, Перперек, Кумиджийска, Марешница, горното течение на р. Върбица, целият водосбор на реките Атеринска и Бяла, както и за водосбора на р. Места, пиринските притоци на р. Струма и долното течение на р. Струма в Западнобеломорски басейн.

Водещи

Най-четени