Василева: 15 системи за управление на отпадъците заменят 85 стари сметища 25.11 | 16:58

90 млн. лв. по новата екопрограма са предвидени за рекултивиране на 37 депа

От iNews.bg

От началото на годината са затворени 54 стари сметища, още 19 стари депа ще бъдат закрити в оставащия месец на 2015 г. С окончателното довършване на още 4 нови регионални системи за управление на отпадъците, страната ще затвори общо 85 стари сметища. Това съобщи пред bTV министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Към момента няма финансови санкции от страна на Европейската комисия за страната, каза тя. И увери, че правителството се бори такива да не бъдат налагани.

830 млн. лв. от Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2007-2013 г. са инвестирани тази година в изграждането на 13 нови регионални системи за отпадъци и така общият им брой на територията на страната ще достигне 15. До края на годината ще бъдат завършени още 4 системи за отпадъци, отчете екоминистърът.

Василева уточни, че новите модерни съоръжения ще обслужват боклука на около 4 млн. души население от 104 общини в страната.

"Незаконното сметище край Пазарджик е язва, която категорично трябва да бъде премахната", отсече тя. И призна, че то не се поддържа добре и не съответства на екологичното законодателство. "Такъв тип сметища замърсяват почвите, водите и въздуха", констатира екоминистърът.

"Дълги години общината подготвяше проект, имаше забавяне, приключиха с подготовката на техническата документация. Ние осигурихме финансиране и вече стартира изграждането на новата регионална система за управление на отпадъците”, обясни Василева. И допълни, че когато и там бъде изградена регионалната система, ще бъдат затворени общо 9 стари бунища, освен голямото пазарджишко сметище и в още 8 общини.

В Стара Загора съоръжението е в много напреднала фаза. За него са отделени близо 50 млн. лв. по ОПОС, като в сдружението по изграждането на системата са се включили 12 общини, каза още Ивелина Василева.

Водещи

Най-четени