Ветеринари лекуват бял щъркел в Стара Загора 11.01 | 13:48

Щъркелът е с охлузни рани на дясното крило и ходилата на двата крака

От Ивелина Георгиева

Ветеринари от Спасителния център за диви животни в Стара Загора са приели за лечение бял щъркел, уловен край Казанлък, предаде БТА.

Щъркелът е приет с охлузни рани на дясното крило и ходилата на двата крака. Птицата в момента е в реанимация като здравословното й състояние е задоволително и няма клинични признаци за заболяване. Тя ще остане под грижите на специалистите от Спасителния център до пролетта, а след това ще бъде освободена край водоем в областта.

Наличието на бели щъркели през студените месеци в нашата страна не е необичайно явления, твърдят специалистите. Всяка година в спасителния център постъпват десетки сигнали за бели щъркели, отчитат те.

Ветеринарите обявиха за "градски легенди" твърденията на хората, че белите щъркели, които остават у нас през зимата са болни или изоставени от ятото.

Според специалистите е възможно щъркелите да имат временно неразположение или лека травма, но в повечето случаи са летящи птици и имат задоволително здравословно състояние.

.Най-често щъркелите избират за зимуване място край язовир или река, където има храна, а при замръзването на водоемите се преместват на юг.

За да се разбере дали става въпрос за зимуваща у нас или за бедстваща птици, ветеринарите препоръчват да се звъни на телефоните на регионалните инспекции по околна среда и води в страната или в спасителните центрове.

Водещи

Най-четени