Вижте кои родни курорти "ще умрат" заради топенето на ледовете 22.04 | 18:53

Вижте кои курорти "ще умрат" заради топенето на ледовете

От Христина Рафаилова

Климатичните промени може да се окажат основният виновник за убийството на алкохолния туризъм у нас, който в последните години привлича много туристи и докарва добри приходи за страната. Оказа се, че ако светът не направи нещо по въпроса с глобалното затопляне, природата ще ни го върне тъпкано и ще погълне печелившите морски курорти. Топенето на ледовете и повишаването на нивото на океаните ще засегне и родния туризъм.

Така поне излиза от картата на графичния дизайнер от Словакия Мартин Варгич, която показва, кои части от крайбрежието на континентите ще бъдат залети от морската вода. 

Според нея сега съществуващите български курорти и морски градчета ще отидат във владение на Нептун. Сред тях е и Слънчев бряг, превърнал се в любима дестинация на впианчените чужденци. Също така само спомени ще останат от Варна и Албена. 

Едвам кретащите градчета, които са намират в близост до брега, но не чак толкова близко, че да привличат почиващи, тогава може да се превърнат в новите успешни курорти, тъй като вече ще имат излаз на море. 

Картата със залетите земи е направена на базата на прогнозата, че до 2100 година нивата на водните басейни ще се покачат с 98 см. От 1880 година досега океаните и моретата и "са се надигнали" с 20 см. 

Мрачното бъдеще, в което големи територии от сушата ще изчезнат, важи за всички континенти, уточнява Daily Mail. 

Така в не чак толкова далечното бъдеще заради климатичните промени река Амазонка ще се превърне в море и ще погълне голяма част от Бразилия. 

Създателят на картата обяснява, че на Земята има такова количество ледена покривка, че при разтапянето ѝ нивото на водните басейни може да скочи с около 100 метра. 

При развитието на подобен мрачен сценарий 75 на сто от населението на Земята ще живеят на 100 метра над морското равнище, включително и голяма част от урбанизираните райони. 

Заради глобалното затопляне ни чакат огромни бедствия, като ураганите, тайфуните и наводненията ще бъдат все по-често срещано явление. 

Също така се очаква до 2046 г. Ню Йорк и Вашингтон да бъдат с нов, съвсем различен климат.

Лондон и част от Холандия пък ще останат в миналото.

Водещи

Най-четени