Влизат в сила правилата за производството на органично вино в ЕС 01.08 | 12:34
За изготвянето на регламента се заговори още от 1991 година

От днес, 1 август 2012 г., влиза в сила регламентът с подробни правила за производството на биологично вино в ЕС, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Правилата бяха публикувани в Официалния вестник на ЕС още през март.
Идеята за създаване на специфични правила при производството на органично вино е от 1991 година. Тогава е написан и първият регалманет за биологичното производство в ЕС.
В началото на годината Комисията по биологично земеделие прие новите правила. Тогава експертите посочиха, че основните конкуренти на Европа в това отношение - САЩ, Австралия и Чили имат подобни регламенти още от 2000 година насам.
Създването на определени правила за европейските производители обаче никак не беше лесно, тъй като вино на Стария континент се произвежда в много различни една от друга географски области, с различни традиции, датиращи от древността.
Освен това беше трудно да се създаде определение за органично вино, признават чиновниците и допълват, че то трябва да отразява автентичността на прилаганите практики.
Съгласно разпоредбите на новия Регламент № 203/2012, биологичното вино е произведено от биологично грозде при прилагане на определени технологични практики. Новите изисквания са свързани с прилагане, при ограничени условия, на някои енологичните практики и процеси, които са широко разпространени и за сега нямат алтернатива като: топлинна обработка, филтриране, обратна осмоза, използване на йоннообменни смоли.
Изключени са практики, които са подвеждащи по отношение на истинската същност на биологичното вино или концентрация със студ, намаляване на алкохолното съдържание, десулфитиране чрез физични методи, електродиализа и използване на катионни обменители.
В специална глава от Регламента са описани разпоредби за максималните граници на влаганите във виното сулфати с 50 мг/л по-ниски в сравнение с конвенционалните вина за червено, бяло и розе при съдържание на остатъчна захар, по- ниско от 2 г/л, за всички останали вина има намаление от 30 мг/л, в сравнение с конвенционално произведените вина.
Водещи
-
Хампарцумян за митагта на Тръмп: Резултатите са катастрофални!
Той прогнозира инфлационни процеси
08.04 | 16:15
-
Сарафов напомни на Киселова с писмо, че иска 6 депутатски имунитета
И.ф. главен прокурор очаква Народното събрание да предостави на прокуратурата информация за...
08.04 | 16:00
-
Германия временно спира приема на бежанци по програмата на ООН
Страната замразява ангажиментите си към програмата за презаселване на фона на вътрешни...
08.04 | 15:45
Най-четени
-
Яйца и българско агнешко - колко ще ни струва великденската трапеза
Провокиран да коментира новините от Гърция, Иванов изтъкна, че не можем да уеднаквяваме...
08.04 | 10:45
-
Симеон Дянков: България може да спечели от търговската война
Бъдещето на българската икономика
08.04 | 11:15
-
Атанасов: Ще има основание за вот на недоверие, правителството още не е показало защо трябва да го искаме
Той беше категоричен, че върху случая има политически чадър. „Очевидно е, че е от...
08.04 | 09:29
-
Древно поверие: Слънцето и Луната се срещат днес
Последна седмица преди Страстната седмица
08.04 | 09:15