Двайсет и един мъртви пеликани открити в резервата "Сребърна" 24.03 | 12:56

Има вероятност пеликаните да са умрели от заболяване, от натравяне, заради пренаселеност на колонията

От iNews.bg


Екип от охранители на резервата "Сребърна" и специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра изнесоха днес от колонията на пеликаните в резервата двайсет и една мъртви птици.

Според ръководителя на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид причините за смъртта на птиците не могат да бъдат установени на терен, а само в Централната ветеринарно-медицинска лаборатория в София.

Има вероятност пеликаните да са умрели от заболяване, от натравяне, заради пренаселеност на колонията. По данни от резервата "Сребърна" в колонията са регистрирани 65 двойки птици. Днес при проверката бе установено, че има излюпени млади пеликани.

В средата на февруари проверка на екоминистерството установи, че има оттичане на отпадни и фекални води в езерото на резервата Сребърна. Тя започна по сигнал на жителите на селото, че водите на езерото се замърсяват заради неработещата пречиствателна станция

След две проверки на състоянието на канализационната мрежа и на двете помпени станции, в края на февриари от екоминистерството съобщиха, че е преустановено изтичането на фекални води.


Водещи

Най-четени