Десислава Танева уволнява двама горски директори за незаконен дърводобив 23.04 | 14:13

Покрай регламентираната сеч стопанствата „Алабак“ и „Гърмен“ режели дърветата наред

От iNews.bg

Директорите на две горски стопанства ще бъдат уволнени до края на деня заради нарушения. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Правец, където се провежда 62-та Генерална асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча, съобщиха от пресцентъра на агроведомството.

Уволненията ще бъдат вследствие на проверки, които са извършени в Държавно горско стопанство "Алабак”, в обхвата на Южно централно държавно предприятие, посочи Танева. Шефът на "Алабак” ще бъде сменен, след като проверка по сигнал за незаконна сеч е установила, че покрай регламентирания дърводобив се извършва и неразрешен, за които обаче също са издадени констативни протоколи.

"Вие знаете, че там районът пострада от снеговалежите и има много пропаднала дървесина. Тази дървесина трябва да се усвои, за да не се повредят горските насаждения. Има издадени 141 позволителни за сеч, за добиването на 2600 кубика дървесина. При проверка по сигнал се установи, че заедно с позволителни, е добита и друга дървесина, която не е била маркирана", обясни министърът.

Второто уволнение е на шефа на Държавно горско стопанство "Гърмен", което е в обхвата на Югозападно държавно предприятие. "Става въпрос за други практики. В момента тече проверка и до края на деня ще има резултат”, каза Танева.

 

Тя подчерта, че сигналите от граждани за незаконния дърводобив в двете стопанства са постъпили вчера и още днес Министерството на земеделието и храните (МЗХ) вече е разпоредило проверки. Земеделският министър се закани, че ще бъде непримирима към всички нарушения, извършени от служители в системата, без значение на какво ниво са, след като с действия си са допринесли за увреждане на горското богатство.

Водещи

Най-четени