Днес е Световният ден на океаните 08.06 | 10:55

Любопитни факти за големите соленоводни басейни

От iNews.bg

Всяка година на 8 юни се отбелязва Световният ден на океана. Той има за цел да информира обществото за всекидневните проблеми с опазването на океаните и как всеки един от нас може малко да помогне. Това огромно водно пространство възпроизвежда повечето от кислорода в атмосферата, предоставя ни храна, транспорт и забавление.

Датата 8 юни е определена по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия и от тогава се празнува неофициално.

От 2009 година започва официалното празнуване на Световния ден на Океана. Това е ден, който насочва вниманието на хората по света към състоянието и проблемите на Световния океан – това е общото название на непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета.

По случай днешния Световен ден на океаните БНТ предлага някои любопитни факти за големите соленоводни басейни:

Океаните покриват 71 процента от земната повърхност.

Тихият океан покрива около 30 процента от повърхността на планетата, Атлантическият - 21 процента, а Индийският - 14 процента.

Древните гърци са смятали, че Атлантическият океан е обширна река, опасваща света. Океанът е кръстен на бог Атлас, който е носил Земята на плещите си.

Седемдесет процента от кислорода, който дишаме, се осигурява от океанска растителност, например водорасли.

Ако връх Еверест бъде потопен в най-дълбоката част на Марианската падина - бездната Чалънджър, върхът му ще бъде на 1,6 километра под вода.

Темата на тазгодишния Световен ден на океаните е "Здрави океани, здрава планета".

Около 14 милиарда тона отпадъци се изхвърлят всяка година в океаните.

Изчислено е, че след около 30 години теглото на пластмасата в океаните ще бъде по-голямо от това на рибите.

Средната дълбочина на океаните е около 4 километра.

Ако всичката вода от океаните бъде разпределена по равно между хората, на всеки 30 души ще се пада по една кубична миля.

Водещи

Най-четени