Еврокомисар ще съди държави-членки заради мръсен въздух 01.04 | 15:46

Кармену Вела вече е подготвил и проекта на иска, който ще внесе в съда

От iNews.bg

Европейският комисар по въпросите на екологията Кармену Вела смята да се оплаче от лошото качество на въздуха в редица държави в Европейския съд в Люксембург, пише "Велт ам Зонтаг". Европейският комисар дори вече подготвя иск срещу страните, в които е регистрирано превишаване на установените в Евросъюза норми за азотния окис и фините прахови частици, които попадат във въздуха заедно с отработените газове.

Подобен иск, с чийто проект германското изданието разполага, има много големи шансове в съда. В случай че бъде удовлетворен, редица държави в Евросъюза са заплашени от високи глоби.

Еврокомисарят критикува Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания за лошото качество на въздуха. Радикални мерки са необходими, за да се подобри качеството на въздуха. Сред тях е забраната за движение на дизелови автомобили в централните части на европейските градове. На 27 февруари 2017 г. Федералният административен съд в Лайпциг постанови, че градските власти могат да налагат забрани за движението на дизелови коли в градските черти.

Водещи

Най-четени