Електромобилите паркират безплатно в синята зона на София 03.08 | 10:07

В столицата вече има 10 колонки за зареждане на колите на ток

От Ралица Стоянова

От 1 септември електрическите автомобили ще паркират безплатно в синята зона на София. Това гласят новите правила за паркиране, приети от Столичната община.

В столицата колите на ток разполагат и с десетина пункта за зареждане на своите батерии, изградени предимно от членове на Индустриален клъстер "Електромобили” (ИКЕМ). Зарядни пунктове има също в Русе, Добрич и Исперих, а още половин дузина общини подготвят условия за инсталирането им.

Пречка пред по-бързото разширяване на тази инфраструктура са белите полета в нормативната база, поради което зарядните пунктове засега "се маскират” като елтабла, строителни или преместваеми обекти, заявяват от клъстера. За да се улести процесът, по поръчка на ИКЕМ е разработен проект за промени в столичното законодателство и нормиране на процеса по изграждане на зарядната мрежа за електромобилите.

Клъстерът си сътрудничи с властите в Монтана, Ловеч, Русе, Стара Загора, Чепеларе, Пловдив, Добрич, Бургас и др. за популяразиране на този алгоритъм. През тази седмица клъстерът сключи и рамково споразумение с Регионалното сдружение на общини "Център” от Софийска област. Една от неговите основните клаузи обуславя сътрудничеството при изготвяне на модел на "зелена община”, в която да се осигури и изграждането на зарядни колонки за електромобили. Друга клауза предвижда реализация на модел за транспортна схема с електрически автомобили, която да покрива общините-членки на сдружението.

Освен за безплатно паркиране, клъстерът лобира и за други облекчения за собствениците на електрически коли като данъчен кредит, ускорена данъчна амортизация като за компютри, освобождаване от данък и винетка, предоставяне на финансова подрепа от зелени фондове и др.

Водещи

Най-четени