Заради боклук: Без базов лагер за туристи на Еверест 10.03 | 16:59

Те ще могат да достигат само до манастира Ронгбук

От iNews

Проблемът с отпадъците след туристите в момента е особено актуален, заради което Китай дори реши да затвори базовия си лагер на Еверест. През декември 2018 г. местната власт в окръг Дингри в Тибет забрани влизането в главната зона на Националния резерват на Еверест, пише ABC News, цитиран от  standartnews.com.

Всичко е в резултат на новия национален закон за опазване на околната среда, като ограниченията са насочени основно към постоянните туристи.

Последните вече няма да имат достъп до изследователския базов лагер и ще могат да достигат само до манастира Ронгбук на височина от 16 400 фута над морското равнище. За да отидете по-далеч, ще имате нужда от специален сертификат.

Проблемът е много сериозен: през изминалия алпинистки сезон са събрани 8 тона отпадъци.

Затова и тази година властите ще издават разрешителни само за 300 катерачи, а планината ще бъде отворена за скално катерене през пролетта.

Китай ще въведе и глоба боклук в размер на 1500 долара, а всеки алпинист ще е длъжен да върне със себе си 8 килограма боклук обратно. Изкачванията и изследванията ще продължат да се допускат в резервата.

Базовият лагер е популярна туристическа дестинация, като само през 2014 г. е бил посетен от 59 000 души.

Водещи

Най-четени