Интелектът пречи на хората да се адаптират към климатичните промени 08.01 | 17:38

Най-приспособими са военните и фермерите

От iNews

Професорът от Мерилендския университет в САЩ Пери МартО’Гууд споделя в публикация размисли относно приспособимостта на живите същества на планетата ни към протичащите климатични промени. Той отбелязва, че колкото по-елементарен е един организъм, толкова по-лесно той се адаптира. И дава за пример вирусите и бактериите, които непрекъснато еволюират и се приспособяват към медикаментите.

Изхождайки от тази гледна точка, пише професорът, човекът, смятащ себе си за венец на природата, е най-малко предразположен към адаптация. Ученият визира като препятстващ фактор човешкия интелект.

Единствено човекът – сред всички видове на нашата планета, се саморазрушава и унищожава естествената си среда на обитание заради алчност. ",Един човек предпочита да вземе 10 долара днес, отколкото цялото човечество в бъдеще да получи 100 долара”, подчертава  МартО’Гууд, цитиран от meteovesti.ru.

Той илюстрира с пример, че в света на пчелите, мравките, птиците и бактериите такава логика е невъзможна, тъй като при тях изобщо липсва всякаква логика – животинските видове се управляват от инстинкти. Именно благодарение на тях животните ще се приспособяват към новите климатични промени на Земята значително по-добре от хората.

Въпреки това изследователят откроява две категории хора, които в най-висока степен биха се адаптирали към климатичните промени - фермерите и военните. Първата група изцяло се настройва според климата и условията на окръжаващата среда, като почвата например. Втората група пък е готова да изтърпи всичко в името на поставена задача.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени