Катастрофални жеги за мегаполисите предрекоха учени 01.01 | 16:45

Скоростта, с която се затопля сушата, може да повлияе върху климата по-бързо от общото глобалното затопляне

От iNews

Скоростта, с която се затопля сушата, може да повлияе върху климата много по-бързо от общото равнище на глобалното затопляне.

Повишаването на температурата дори само с  2° може да означава екстремна жега в някои части на света, съобщава изданието Science Alert, позоваващо се на климатолози от австралийския университет в Мелбърн.

Учените създадоха модели по два сценария за развитието на събитията – бърз  и бавен. И в двата температурата се покачва с 1,5-2°С. В първия обаче може да се очаква истинска катастрофа, тъй като в много региони средните температури ще се покачат значително повече и ще засегнат над 600 милиона души.

При сценария с бавното затопляне, то ще засегне "едва” 20 милиона души.

Става дума за жителите на най-големите градове в света – Ню Йорк, Истанбул, Сеул, Токио и Багдад.

Климатолозите твърдят, че сушата се нагряла твърде бързо и океаните не успяват да погълнат тази топлина. Еколозите по-рано предлагаха да се понижи стремежът към високите икономически  показатели, които водят към разточително използване на ограничените природни ресурси на Земята.

Те искат и облагане с по-високи данъци на производителите на най-вредните продукти за окръжаващата среда, като едновременно трябва да се намерят приемливи алитеративни решения на проблема.

Така например, специалистите смятат, че въвеждането на четиридневна работна седмица има много предимства. По този начин, ще намалее изхвърлянето във въздуха на вредни емисии от транспорта, с който хората ходят на работа.

Друга мярка според климатолозите е да бъдат подпомогнати по-малките предприятия и фирми, които нанасят на околната среда по-малко вреда, отколкото концерните. Необходимо е и в училищата да се преподава естествознание с акцент върху екологичните модели на поведение.

Изследователите съветват и да се нагодят техническите постижения с промяна в начина на живот. Тоест, да се предпочитат гаджети и механизми, които да не задълбочават екологичните проблеми.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени