Китай продължава борбата с пластмасовите торбичките 31.05 | 12:35

Страната забранява на книжарници и аптеки да предлагат безплатни пликове за еднократна употреба

От Георги Георгиев

Китайските власти ще разширят законовата забрана за предлагане на безплатни пластмасови торбички в опит да отърват от "бялото замърсяване" на реки и земеделски площи в страната, информира китайската държавна телевизия, цитирана от АФП.

Така скоро на книжарниците и аптеките в страната ще им бъде забранено да раздават безплатни пластмасови торбички, присъединявайки се към супермаркетите, които въведоха платените пликчета преди точно три години.

На 1 юни 2008 г. Китай забрани и производството, продажбите и използването на ултратънките пластмасови пликове и с това се превърна в една от малкото страни по света, приложили подобни крути мерки.

Последният ход на страната има за цел и да намали нелегалното производство на пластмасови торбички, съобщават от Националната комисия за развитие и реформи (NDRC). Оттам обаче не се съобщиха кога книжарниците и аптеките ще започнат да продават найлоновите пликове.

Китай е най-големият производител на парникови газове в света. През годините в страната са отчетени и рекордни нива замърсяване водите и въздуха – ефект от 30 годишния непрекъснат икономически възход.

Около три милиарда пластмасови торбички са били използвани ежедневно в Китай преди забраната през 2008 г. В следствие на мерките китайците използват най-малко 24 милиарда пластмасови торби всяка година, се казва в доклада на NDRC, като за миналата година на сметищата в страната са попаднали близо 100 милиарда торбички по малко.

Водещи

Най-четени