Климатично оръжие заинтригува ЦРУ 18.07 | 16:55

Американското разузнаване е обезпокоено от възможността за изкуствено изменение на климата

От Антония Михайлова

Проблемът с изкуствената промяна на климата в конкретен регион или в глобален мащаб заинтригува ЦРУ. Едно от най-известните разузнавания в света е отделило 630 000 долара за провеждане на съответни изследвания.

Експерти твърдят, че това не е първият опит на американските спецслужби да овладеят тайните на геоинженерството.

С провеждането на изследването ще се заеме Националната академия на науките на САЩ, а резултатите ще бъдат представени от учените през 2014 г., съобщава Verge.

Разузнаването се интересува с какви възможности за изменение на климата разполагат съвременните учени и какви може да са последствията за националната безопасност от въздействието върху климата.

Едно от направленията, с които ще се заемат изследователите, ще бъде изучаването на последствията от разхвърлянето на различни вещества в атмосферата, препятстващи преминаването на слънчевите лъчи.

Спецслужбите се интересуват също какво са постигнали учените от различни страни, опитвайки се да въздействат върху буреносните облаци. Трети въпрос е проблемът за последствията от изкуственото извличане на въглеродния диоксид от атмосферата.

Изследването не предполага провеждане на експерименти, а само ще помогне да се оцени дали разговорите за климатично оръжие са празни приказки, или към подобни технологии следва да се отнасяме с цялото внимание, отбелязва председателят на американската Академия на науките Лоурън Ругани. Ученият добавя, че резултатите може да бъдат използвани за по-нататъшни дискусии по проблема на изкуственото изменение на климата.

Перспективите за въздействието върху климата интересуват американските военни и представители на спецслужбите не за първи път. Така по време на войната във Виетнам американците се опитваха да накарат дъждовни облаци да се излеят върху позициите на противника, за да затруднят логистиката и да направят непроходими пътеките.

Известни са също опити по разпиляване на сребърен йодид в района на действията на урагани с цел да се промени интензивността и посоката на движение на бурята.

Водещи

Най-четени