Кои са химикалите в екипировката ви? 31.10 | 08:20

Маркови производители продават опасни дрехи, алармират от Greenpeace

От Андриян Георгиев

Маркови производители на екипировка продават женски и детски дрехи, които съдържат опасни химикали, според заключенията на две независими лаборатории. Изследванията са възложени от Greenpeace Германия.

Резултатите от изследванията показвали, че продукти от Jack Wolfskin, The North Face, Patagonia, Kaikkialla и Marmot съдържат забележими концентрации на токсичниата перфлурооктановата киселина (PFOA). В якета на Mammut и Vaude са открити високи концентрации на флоуротеломерни алкохоли, които се разграждат до PFOA.

Перфлуорираните съединения са химични полимери, използвани заради тяхната топлинна изолация и непромокаемост, както и заради свойството да отблъскват прахта. Те се съдържат също в продукти против петна, домакинските съдове с незалепващо покритие и в някои опаковки.

"Перфлуорираните съединения се концентрират в околната среда, в храната и питейната вода, те въздействат и върху човешкото здраве", казват от Greenpeace и настояват производителите на спортни облекла да заместят тези съединения с по-безопасни.

Природозащитната организация води от лятото на миналата година кампанията "Детокс" срещу замърсяването на водата с химикали от текстилната индустрия.

Водещи

Най-четени