Малко сода, малко водорасли... и имаме заместител на петрола 14.01 | 15:00

Окритието е сериозно и ще има важни последици за производството на биогорива

От Деляна Петкова

Биогоривата от водорасли изглеждат обещаваща алтернатива на петролните продукти. Учените обаче са далеч от масовото производство и пред тях все още стоят някои нерешени проблеми.

През юни 2010 година американското правителство отпусна 24 млн. долара за разработки в тази насока. Три научни екипа си поделиха тази сума и започнаха да разработват технологията. В същото време учени от щатския университет в Монтана откриха, че сода бикарбонат увеличава производството на гориво от водорасли, разказва EveryDay Science.

Сода бикарбонат се намира във всяка кухня, но възможно ли тя да е ключът към решението на проблем, върху който учените мъдруват от началото на 90-те години на миналия век? Според откритието на учените, ако веществото се добави на определен етап от развитието на водораслите, се произвежда от 2 до 3 пъти повече гориво при последвалата обработка. Ефектът се наблюдава при три различни сорта – два вида кафяви и един вид зелени водорасли.

Този процес е следствие от способността на содата да накара водораслите да поемат повече въглероден диоксид. Учените ни припомнята, че при определени условия (висок интензитет на светлина или наличието на определени вещества във водата) фотосинтезиращите водорасли могат естествено да натрупат големи количества триацилглицерол, който е участва в производството на биогорива.

Иначе предимствата при производството на биогориво от водорасли са безспорни. На първо място това е растение, което не се използва масово за хранене. За производство на гориво в момента се ползват култури, които могат да изхранват населението.

Техническите култури заемат плодородни почви, което също е в ущърб на растящите нужди от храни. И този проблем при водораслите не съществува – не се използват плодородни почви, не е необходима и допълнителна оран, използват се и различни източници на вода – прясна вода, солени или индустриални и отпадни води.

С помощта на новите технологии производството на биогориво от водорасли ще започне да се увеличава през следващото десетилетие. Вероятно ще достигне до 61 млн. галона на година.

Водещи

Най-четени