Месо, "отгледано" в лаборатория... 21.06 | 11:53
При производството на месо в лабораторни условия се отделят с 96% по-малко парникови газове

Месото, "отгледано" в лаборатория, генерира с 96% по-малко парникови газове, заявиха учени от Оксфордския университет.
Освен това лабораторните пържоли изискват между 7 и 45% по-малко енергия за производство, отколкото конвенционално отгледаното свинско, телешко или говеждо месо.
Единствено повече енергия се изисква при създаването на пилешко месо в лабораторни условия, отколкото при нормалното отглеждане на пилета.
Разбира се, драстично намалява използването на земя (с 99%), а с 96% е по-малко и използваната вода, допълват учените.
Какво обаче означава, че месото е отгледано в лаборатория? Според разпространените данни на учените в процеса се използват цианобактерии, като подхранваща среда и източник на енергия за отглеждане на мускулни клетки.
Водещи
-
Президентът Радев: 3 март не е само дата, а олицетворение на съкровения идеал на поколения българи
Цялата реч на Румен Радев по време на тържествената заря-проверка по случай Националния...
03.03 | 19:26
-
Скиори и сноубордисти в носии и със знамена се спуснаха по пистите в Пампорово
Гайдари и тъпанджии съпроводиха голямото шествие
03.03 | 18:00
Най-четени
-
Честването на 3 Март в София: Програма
03.03 | 10:00
-
Ужасът от COVID-19 възкръсва
Новият китайски вирус връща маските, удря най-вече децата
03.03 | 14:00
-
Жена е намушкана с нож в софийски трамвай
Пострадалата е откарана в „Пирогов”, нападателят е задържан
03.03 | 11:40