Микропластмаса има и в питейната вода 26.10 | 11:15

Тя е налична дори в бирата, каза диетологът д-р Ипократис Пападимитракос

От Ани Романова

Наличие на микропластмаса има не само в морската сол, но и в питейната вода. Това каза пред Нова тв диетологът д-р Ипократис Пападимитракос.

"Има изследвания на немски пивовари от 2014-а година, които наблюдават почти във всички бири наличието на микропластмаси. Това не е нещо ново”, добави той.

Наличието на микропластмаса се наблюдава обаче само при морската сол, обясни д-р Пападимитракос.

"Става въпрос за морска сол, което е много показателно до колко са замърсени моретата. Това е целта, защото пластмасата, която плува в моретата и в Азия проблемът със замърсяванията е по-сериозен, пластмасата, която плува се разпада и по този начин влиза в солта, която се взима от морската вода”, каза той.

Д-р Ипократис Пападимитракос поясни обаче, че препоръчителната дневна доза за сол е 3 грама, а количеството микропластмаса е минимално.

"Пластмасата идва отвсякъде – питейната вода, бирата, въздуха, така че това е нещо старо, не е нещо ново, но не и толкова старо, за да имаме сериозни статистически наблюдения как се отразява върху здравето на хората”, уточни диетологът.

Д-р Ипократис Пападимитракос подчерта, че при рибите микропластмасата запушва хрилете им и те се задушават. Отлагания в хранителната система са забелязани при китовете, делфините и други морски обитатели.

Диетологът препоръча да се редуцира приемът на сол.

Водещи

Най-четени