Нов екопротест заради сеч в Пирин и Витоша 02.11 | 16:11

Държавата подарява части от защитените територии, твърдят природозащитници

От Галина Александрова

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България"съобщи, че свиква протест за защитените територии в сряда в София.Това ще са поредните екопротести срещу поредни правителствени решения, свързани с инвестиционни проекти в защитени територии, в конкретния случай става въпрос за Витоша и за Пирин.

Според природозащитниците, в шумотевицата около местните избори продължават незаконните действия в Национален парк Пирин и Природен парк Витоша под благосклонния поглед на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което отговаря за Пирин, и Министерство на земеделието и храните (МЗХ), което отговаря за Витоша.

Конкретният повод е съобщение на МОСВ, в което ведомството обяви в прав текст, че в Национален парк Пирин ще се сече вековна гора, за да се пусне нов шестседалков лифт в ски зона Банско, който да подмени триседалковия лифт от Шилигарника към връх Тодорка. Според екоминистерството, шесткабинков лифт може да бъде построен в Банско, като се изсекат не 88 дървета, а "само" 57.

На предстоящиата демонстрация природозащитниците се готвят да зададат въпроса дали Министерски съвет не се отблагодарява така за изборна помощ?

"Справка показва, че ще се изсекат поне 57 бели мури и смърчове, на възраст 80-100 години. Новият лифт го няма в концесионния договор, не е предвиден в териториално-устройствения план и екологичната оценка на ски зоната от 2001 г",у сочат преродозащитниците.

Разрешението за подмяната на лифта беше дадено от екоминистъра Станислав Анастасов от ДПС от кабинета Орешарски. То се обжалва в съда. Но дори да бъде отменено като незаконосъобразно, дърветата ще бъдат отсечени. Това ще бъде поредното доказателство, че в България законите не се спазват, сочат в становището си от организацията.

Коалицията "За да остане природа в България" се обръща към прокуратурата да разследва екоминистъра Ивелина Василева, че разрешава сечта в Национален парк Пирин. Изключително нелепи и грозни са обясненията на МОСВ, че "полученият дървен материал ще бъде използван за възстановяване на туристически пътеки и маршрути в парка. Както и за ремонт на подхода към най-старото живо дърво в България – Байкушевата мура, която е на възраст над 1300 г.", заявяват екоактивистите.

По тяхно мнение ситуацията в Природен парк Витоша не е по-добра.Проверка на екокоалицията е показала, че "в района хижа "Алеко" се извършват няколко незаконни дейности без план, без разрешително за строеж и е в противоречие с действащия ПУ". От организацията посочват и конкретните нарушения:

- незаконосъобразно разкопаване в Природен парк Витоша (извън пистите) с цел прокарване на система за изкуствен сняг (без необходимите разрешителни). При изораването край пистата "Витошко лале" има унищожен и подраст, което е престъпление според наказателния кодекс.

- преместване на "морени" и изравняване на терени извън пистите (вероятно с цел разширяването им)

- изкопи по самите писти

- сеч и прокарване на нови пътища

- строят се противопожарни кули за наблюдение, които не са на мястото си и са просто грозно усвояване на средства

Въпреки внесените над 300 становища, повечето против проекта за нов план за управление на Природен парк Витоша, той беше внесен за разглеждане в МОСВ. След мръсна кампания в един от вестниците, близък до депутата от ДПС Делян Пеевски, беше уволнен и един от служителите на МЗХ, който отговаря за защитените територии като Природен парк Витоша.

Двете министерства разрешават на компании да строят върху държавна собственост, без да имат права върху нея и без да са заплатили и една стотинка за това, в нарушение на плановете за управление на Национален парк Пирин и Природен парк Витоша, пише в становище на екоорганизацията, разпространено да медиите.

Водещи

Най-четени