ООН с визия за развитието на глобалната зелена икономика 21.02 | 08:43

Новото устойчиво развитие на света ще бъде дори по-ефективно и доходно от традиционното

От Георги Георгиев

Организацията на обединените нации представи в понеделник (21 февруари) стратегия, с която да осигури устойчивото бъдеще на света посредством инвестирането на два процента или 1.3 трилиона долара от годишните световно генерирани приходи в десет ключови сектора, пише AFP.

Освен, че ще придвижи света към нов модел на зелена икономика, новата парадигма ще помогне за преодоляването на хроничната бедност се казва в доклада по екологичната програма на ООН. Той бе разпространен по време на среща на повече 100 министри на околната среда в Найроби.

Ако стратегията бъде приложена, в бъдеще приходи на глава от населението в световен мащаб ще изпреварят прогнозите, направени с традиционните икономически модели, смятат специалистите. В същото време екологичния отпечатък на всеки един от нас би спаднал наполовина до 2050 г.

Подобна промяна обаче няма да мине безболезнено, предупреждава докладът. Тя ще засегне крупни интереси и значително ще промени пазара на труда. Но за сметка на това тя обещава да генерира приходи, които са равни или по-големи от тези на стандартно използваните бизнес подходи.

Друг основен модел в доклада е развенчаването на т.нар. "митове" за зеления растеж. Най-експлоатираният от тези митове е, че по-устойчивото развитие води до по-нисък икономически ръст.

Специалистите от ООН описват бъдещата зелената икономика като нисковъглеродна, ефективна откъм ресурси и социално отговорна. Според тях бъдещите инвестиции трябва да се насочат основно към възобновяемата енергия, публичния транспорт, енергийната ефективност, устойчивото земеделие и мерките за опазването на екосистемите и биоразнообразието.

Докладът предвижда само инвестициите в енергийния сектор да достигнат 350 милиарда долара годишно, следвани от 200 милиарда за развитието на транспортния сектора и по 134 милиарда, които да бъдат вложени в туристическия и строителния сектор. Над сто милиарда долара трябва да отидат за справяне с отпадъците и отпадните води и други 76 милиарда за подобряване на индустриалната ефективност.

Докладът има за цел да постави дневния ред за глобалната среща през следващата година "Rio+20”.

Водещи

Най-четени