Огромна част от Земята изсъхва 27.08 | 11:00

От Ани Романова

Почвата в обширни региони на Южното полукълбо изсъхва прогресивно през последните близо 15 години, заключиха изследователи, цитирани от Science Daily. Грамадни части от Австралия, Африка, Азия и Южна Америка са сред засегнатите, показа първото глобално проучване на засухата, пише списание Обекти.

Повечето климатични модели предполагат, че изпаряването на водата в атмосферата би трябвало да се увеличи от глобалното затопляне. Изследване, публикувано в сп. Nature, доказа, че точно това се случва от 1982 г. насам, при това в неподозирани мащаби.

Интересното е, че през 1998 г. скокът в изпаряването на почвената влага, който достига 7 мм годишно, буквално спира. В голяма част от планетата почвите стават много по-сухи от обичайното и почти не отделят влага.

Краткият период, през който са правени измервания, не позволява на учените категорично да заявят дали става въпрос за нормален процес в циклите на Земята или необратима промяна, причинена от измененията в климата. Една от вероятностите е, че на глобално равнище е достигнат праг на ускорението на хидрологичния цикъл. Ако това е така, то положението е много сериозно, смята един от участниците в проучването - професор Бевърли Лоу от университета на щата Орегон.

Последствията от засухата могат да бъдат загуба на растителни видове, по-слабо поемане на въглеродния двуокис от листатите растения, отмиране на природния механизъм за охлаждане на Земята чрез изпарения, скок на температурите на повърхността и на глобалното затопляне като цяло. Вторични ефекти могат да бъдат влошаване на глада и бедността в и без това проблематичните райони, където това се случва.

"За първи път събираме наблюденията си, за да направим глобален анализ", заяви Лоу. "Изключително важно е да продължим инициативата, за да разберем защо се случват промените."

Рязката промяна в изпаряването на водите съвпада с опустошително преминаване на Ел Ниньо през 1998 г. Не е ясно обаче дали температурният феномен е причина за кризата.

Сред най-засегнатите региони са Югоизточна Африка, по-голямата част от Австралия, централна Индия, голяма част от Южна Америка и Индонезия. Повечето от тях са по принцип доста сухи, но някои са всъщност по-голямата част от джунглите на Земята.

Водещи

Най-четени