Португалският град Аламада с наградата за мобилност 15.03 | 15:32

В града е направено най-много за насърчаване на алтернативи на автомобила

От Елена Коцева

Португалският град Алмада спечели наградата на Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) за 2010 година, съобщават от Брюксел.

Независимо жури от експерти по мобилността прецени, че по време на Европейската седмица на мобилността през 2010 г. в Алмада е направено най-много за насърчаване на алтернативи на автомобила и за изтъкване на положителното въздействие на други превозни средства върху човешкото здраве и околната среда.

Второто място си делят испанският град Мурсия и латвийската столица Рига. Наградите бяха връчени от Янез Поточник, европейски комисар по околната среда, на церемония, състояла се в Брюксел на 14 март 2011 г.

Португалският крайбрежен град Алмада поощри устойчивата мобилност с десетки постоянно действащи мерки. За отбелязване на 10-годишнината на ЕСМ община Алмада, заедно с местната енергийна агенция, организираха едноседмични инициативи, посветени на устойчиво развития транспорт и здравето.

В кулминационна точка се превърна главното събитие на 18 септември – фестивал на мобилността. В този ден бяха организирани пазари на открито, демонстрации на електрически превозни средства, изложения на велосипеди, концерти, спортни дейности, танци и изпълнения на улични артисти, велосипедни спринтове, семинари, филми и изложби.

Освен това в Алмада бе подобрена пътната инфраструктура за пешеходците и велосипедистите и бяха създадени няколко паркинга за велосипеди, както и станции за зареждане на електрически веломотори и електромобили.
За Деня без автомобили Алмада превърна своя исторически и търговски център Cacilhas в пешеходна зона.

Европейска седмица на мобилността 2010 година

В деветото издание на Европейска седмица на мобилността (ЕСМ) от 16 до 22 септември 2010 г. участваха рекорден брой от 2 221 европейски града. С основната си тема: "Пътувай по-разумно, живей по-добре" то имаше за цел да се изтъкнат ползите от активната и устойчиво развита мобилност за здравето и благосъстоянието на гражданите.

Наградата се присъжда на тази местна администрация, която според журито най-успешно повишава обществената осведоменост относно устойчивите алтернативи на транспорта като начин за стимулиране на физическата активност и за намаляване на шума, замърсяването на въздуха и задръстванията, за които се знае, че имат отрицателно влияние върху здравето и благосъстоянието.

Водещи

Най-четени