Почистват високите части на Пирин за 20-а поредна година 19.07 | 16:40

Инициативата „Боклукът – в раницата“ се организира от „За Земята“

От iNews.bg

За 20 поредна година екологично сдружение "За Земята" организира традиционно високопланинско почистване. Инициативата ще бъде в Национален парк Пирин, както при първото си издание през 1999 година. Чистенето стартира на 25 август и завършва на 2 септември. За да се включите като доброволец, е желателно да се регистрирате предварително чрез попълване на кратък формуляр на този линк http://bit.ly/Chistene2018Pirin най-късно до 15 август.

"Вълнуваме се, че сме изминали толкова дълъг път заедно за тези 20 години с всички съмишленици и доброволци, участвали в кампанията. Благодарим за подкрепата и се надяваме да се видим с много от вас и тази година в любимата ни планина!” споделят от За Земята. 

Маршрутът на чистачите започва от хижа Яне Сандански, преминава през хижите Синаница, Вихрен и заслон Спано поле. С пълната програма по дни можете да се запознаете на Фейсбук страницата на събитието. От За Земята е осигурена храна, места за палаткуване и работни материали за участниците. В партньорство с Дирекцията на Парка е организирано и извозването на събраните боклуци до депа и центрове за рециклиране в региона. "Заедно изграждаме нова планинарска култура в българските планини - да не оставяш боклук след себе си, а да го прибираш в раницата. Това е нашата мисия, която следваме и популяризираме вече 20 години. За това време през Чистенията са преминали хиляди хора, които сега са посланици на кампанията. Продължаваме напред за чисти планини!” коментират от За Земята.

И тази година Чистенето се осъществява изцяло благодарение на дарения от съмишленици на кампанията. Част от нужните средства за храна, материали и транспорт вече са събрани, но фондонабирането продължава. Всеки, който иска да подкрепи Чистене 2018 може да го направи в сайта за дарения Платформата, в офиса на За Земята или на банковата сметка на организацията. Повече информация за начините на дарение може да откриете на страницата ни. Участниците в самото чистене заплащат символична такса от 10 лева, която отива във фонда за следващото почистване през 2019. 

Малко предистория

Кампанията "Боклукът в раницата" започва през 1999 година. От тогава са събрани и премахнати от националните паркове в България над 100 тона отпадъци. Дългосрочната идея е не само да почистим замърсените терени и да отстраним сметища, но и да възпитаме отговорно отношение към природата. Приканваме всеки гост на планината да прибира създадения от него отпадък обратно в раницата си (опаковки, празни буркани, бутилки и т.н.), да не използва пластмасова посуда за еднократна употреба в хижите, а да си носи собствени съдове и прибори, като така генерира по-малко боклуци. "Инициативата ни има резултат, защото откриваме все по-малко отпадъци в националните паркове. Това, което предстои, е да приложим стратегията Нулеви отпадъци  към защитените територии в България, като така работим за смаляване на създавания там боклук.” казват организаторите.

Водещи