Природозащитници протестират срещу фермите за норки у нас 24.08 | 10:36

МЗХ тихомълкоп променя закон за промишлено отглеждане на животни за кожи

От iNews.bg

Природозащитни организации се обединиха срещу промишленото отглеждане на норки за кожа у нас. Повод за протеста стана промяна в закона за условията на отглеждане на космат и пернат дивеч, предаде бТВ.

Предложеният от зам.-министър Цветан Димитров проект ще улесни дейността на подобни развъдници на норки в страната и ще доведе до бум на нерегламентирани методи на отглеждане, смятат еколози.

На срещата по уточняване на текста са присъствали представители на държавни институции и собственикът на една от фермите за норки в страната. Гнева на природозащитниците идва от факта, че те не са информирани за предложените промени в закона, нито пък някой се е консултирал с тях.

"В тази наредба има текстове, които на практика легализират всичко в тези ферми”, коментират еколози.

Една от забраните, които ще отпадне, е отглеждането на американски норки. Според организациите в момента и в двете ферми в с. Маджерито и тази до варненското с. Любен Каравелово се отглежда именно този вид, което е незаконно.

Граждански организации сигнализират за такъв проблем още през 2015 г., когато отново имаше протести срещу отварянето на развъдника за норки в с. Маджерито.

Инвеститорът там планира максималният брой на норките  в тази ферма да достигне 200 000. Според Регионалната здравна инспекция дейността на фермата за норки е напълно регламентирана и всички изисквания за хуманното отглеждане на животните са спазени.

Природозащитниците обаче искат спиране на промените в закона и забрана на фермите за норки в страната. 

Водещи

Най-четени