Пуснаха в експлоатация водния цикъл на Кърджали 10.09 | 14:04

Това е най-мащабното ВиК съоръжение с евросредства за 70 млн. лв.

От iNews.bg

Мащабният проект на община Кърджали - Водният цикъл, на стойност близо 70 млн. лв., бе открит официално днес. Това е най-голяма инвестиция в сектор "Води" с европейски средства у нас, реализирана по старата Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2007-2013 г. най-мащабната инвестиция в община Кърджали. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева при официалното откриване на стратегическото съоръжение, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.

"Инвестирани са близо 70 млн. лв. за опазването на околната среда, в подобряването на стандарта на живот на гражданите. Чистата вода и природа означават здраве", подчерта тя.

1564318

Проектът в Кърджали покрива целия воден цикъл – водоснабдяване, канализация и пречистване на отпадъчните води. Пречиствателната станция осигурява чистотата на река Арда. С изграждането на това сложно съоръжение се изпълняват и ангажиментите на страната към Европейската комисия.

В експлоатация е система, която осигурява пълно механично и биологично пречистване и обеззаразяване на водите. Над 48 000 души от общината ще имат достъп до пречиствателното съоръжение за отпадни води. Изградена е и близо 41 км линейна инфраструктура, която подобрява качеството на ВиК услугите.

 

ОПОС е програмата, насочена изцяло към обезпечаването на екологичната инфраструктура през периода 2007-2013 г., за която имаше налични близо 3,5 млрд. лв., припомни Василева. "Вече започна изпълнението на новата ОПОС 2014-2020 г., за да надградим постигнатото, да обезпечим населените места с модерна ВиК инфраструктура и пречистване на отпадъчните води, което създава условия за привличане на инвестиции и развитие на туризма", изтъкна тя.

Водещи

Най-четени