Рибата и мидите ни са чисти и годни за трапезата 24.12 | 13:02
Отровните вещества в българските водоеми са под минимума и намаляват, показва мащабно изследване

Общата концентрация на токсични химични елементи в черноморските и сладководни риби намалява и е под максимално допустимите граници, определени в ЕС. Това показват резултатите от едногодишно наблюдение на Черно море, река Дунав, крайбрежните езера - Варненско и Бургаско, както и язовир "Мандра", съобщиха от екоминистерството. За проучването са подбрани местни видове риби, разпространени в големи популации, които имат най-голямо значение за хората. Това са черноморските кефал, попчета (кая), трицона (цаца), сафрид, чернокоп, хамсия и заргана, както и сладководните - каракуда, платика, бабушка, шаран, таранка, сом, скобар, морунаж и бяла риба. Изследвани са също и черноморски миди. Анализ на всички резултати показва, че консумацията на черноморски риби не представлява риск за човешкото здраве, подчертават учените.
Изследванията са направени по проект "Повишаване капацитета на Лабораторията по химия на храни и околна среда в Медицински университет- Варна и превръщането й в специализирана лаборатория за изследването на морски и сладководни ресурси и аквакултури". Той е финансиран от МОСВ чрез програма БГ02 "Интегрирано управление на морските и вътрешните води" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Цел на проекта е да бъдат изследвани различни видове морски и сладководни организми като биоиндикатори за химическо замърсяване на Черно море, река Дунав и други сладководни басейни, както и да се оцени безопасността им като храна.
Чрез специална апаратура, закупена в рамките на проекта, учените са определили съдържанието на елементите арсен, кадмий, хром, мед, желязо, манган, никел, олово, цинк и живак. Резултатите за токсични елементи показват по-високо съдържание в пробите черноморски риби в сравнение със сладководните от река Дунав и крайбрежните езера. Съдържанието на токсичните елементи в изследваните миди е по-високо от това за рибите. За всички видове обаче учените са категорични, че получените резултати са под максимално допустимите граници, определени в ЕС. Хлорорганичните замърсители в рибите и мидите също сочат стойности под максимално допустимите за ЕС.
Ръководителят на катедрата по химия проф. Мона Станчева отчете, че по проекта е създадена, оборудвана и подготвена за акредитиране единствената в България специализирана лаборатория за химични анализи на морски ресурси и аквакултури. Изграден е и "Център за трансфер на знания и иновации", който да анализира данните и да координира връзките на лабораторията с публични, частни и неправителствени структури.
Водещи
-
Променят организацията на движението в центъра на София
Във връзка с провеждането на летен фестивал от Столична община съобщиха
19.06 | 10:59
-
Еврогрупата обсъжда присъединяването на България към еврозоната
Очаква се препоръка за присъединяването на България към еврозоната
19.06 | 10:45
-
Борисов отговори на президента Румен Радев
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с коментар пред журналисти по актуални теми.
19.06 | 10:30
-
Израелското външно министерство съобщи за пряко попадение в болница в южната част на страната
Говорител на болницата съобщи за „повреди в болницата и обширни щети в различни райони“.
19.06 | 10:15
Най-четени
-
Невероятно разкрие за цените направи шефът на НАП Румен Спецов
От 3 юни, когато НАП обяви масови проверки за предотвратяване на спекулата преди влизането в...
19.06 | 08:45
-
Защо правилното съхранение на яйца е важно за свежестта и безопасността им
Най-добрите места в хладилника ви, където яйцата ще останат свежи по-дълго
19.06 | 08:59
-
Лидерът на "Възраждане": Прокуратурата е собственост на Пеевски
Атака срещу "коалицията Пеевски"
19.06 | 09:45